Huijauksia runsaasti liikkeellä - Älä mene lankaan

Kesä ja kärpäset saavat perinteisesti erilaiset huijarit liikkeelle, mutta nyt ovat syyssateet tuoneet huijausyhteydenotot mukanaan. Älä joudu huijauksen uhriksi, helpot perusohjeet alla.

1. Älä tilaa puhelimitse

Älä anna tietojasi, älä päivitä tietojasi, äläkä tilaa mitään puhelimitse. Kun joku kysyy henkilötunnustasi, palvelun lisenssinumeroa taikka tunnuslukuja, hälytyskellot soimaan, lopeta puhelu.

Viimeisen viikon aikana soittoja on pelkästään allekirjoittaneelle tullut "Asiakastiedolta" sekä "Microsoftilta". Tulipa puhelu sitten mistä tahansa, epäilyttävien tahojen kiemurtelu alkaa yleensä viimeistään siinä vaiheessa, kun pyydät asian kirjallisena. Niinpä:

2. Pyydä kaikki kirjallisesti

Ilmoita suoraan, että otat tarjoukset ja päivityspyynnöt vastaan ainoastaan kirjallisena, esimerkiksi sähköpostilla. Karsii suuren osan huijareista.

3. Nuku yön yli

Mikään kunnon tarjous ei ole niin hätäinen, etteikö sitä saisi yön yli miettiä, useammin miettiä saa viikkoja ja jopa pitempäänkin. Mikäli joku vaatii sinulta vastausta heti, hälytyskellot soimaan.

Esimerkki

Herra X: "Päivittelisin vain pikaisesti yrityksenne tietoja..."
Sinä: "En tilaa mitään puhelimitse, kaikki yhteydenotot sähköpostilla [osoitteesi]. Kiitos ja hei."

Tarkkaavaisuutta syksyyn

Huijauksia vastaan paras lääke on tarkkaavaisuus. Kerro huijauksista myös työkaverille, jotta hekin osaavat välttää karikot. Oletko yrittäjä? Ilmoita huijauksista Suomen Yrittäjille, jotta he osaavat tarvittaessa tiedottaa asiasta eteenpäin.

(Teksti julkaistu sekä Laihian Laki Oy:n että Voissin blogissa.)